logo
„Legyen a fogam is­ a jövőm része.”
gyerekfogaszat
Gyermek­fogászat
esztetikai
Eszté­ti­kai
fo­gá­szat
Egyénre szabott keze­lés, lát­vá­nyos ered­mény
megtarto
Meg­tar­tó
fo­gá­szat
Kiváló minő­ségű anya­gok, pre­ci­zi­tás
fogpotlas
Fog­pót­lá­s
Időtálló megoldások
fogszabalyozas
Fog­sza­bá­lyo­zás
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt
dentalhigienia
Den­tál-­hi­gi­é­nia
diagnosztika
Diagnosz­ti­ka,
kon­zul­tá­ció
Modern diagnosztikai el­já­rá­sok és esz­kö­zök
szajsebeszetfogbeultetes
Száj­se­bé­szet


Y 1119 Budapest,
Csurgói út 11.,
1-es kapucsengő
CGPS koordináta:
47.453630, 19.036436
X +36-1 204-6766,
+36-20 520-4484
V


b
AKADÁLYMENTES
HELY

Megtartó fogászat


A saját fogunk megőrzése egy életen át a legfontosabb pácienseink számára és a legjobb fogászati megoldás, amihez bizonyos időközönként kisebb-nagyobb beavatkozásokra van szükség. Amennyiben időben meg tudjuk állítani a fog károsodási folyamatait, akkor a fog még hosszú ideig funkcióképes tud maradni.

A konzerváló fogászat és endodontia a kemény fogszövetek és a fogbél megbetegedésének diagnosztikáját, az ajánlott kezeléseket és a kezelések prognózisát foglalja magában. A magában foglalt kezelésekkel helyreállítják a fog eredeti formáját, funkcióját és esztétikai megjelenését, biztosítva a fogak élettani integritását és a környező kemény- és lágyszövetekkel alkotott harmonikus egységét.  A fogászat ezen szakterülete a meglévő fogak megmentését, hibás részeinek javítását jelenti, amely a kisebb fogszuvasodástól a gyökérkezelésig foglalja magába a kezeléseket.

A szuvasodások mértéke különböző lehet:

 • kezdődő: a zománc felületén különböző ásványi sók kioldódásával létrejövő elváltozás. A baktériumok által termelt savak hozzák létre. Üreg nem tapasztalható, nem is fájdalmas. A fogon fehér foltok jelennek meg.
 • zománc szuvasodás: ekkor már létrejött az üreg, mely bakteriálisan fertőzött. Hidegre, melegre, édesre, sósra érzékeny, fájdalom érzet alakul ki.
 • dentin (fogbél, amiben a foggyökér van) szuvasodás: mély, a zománc-dentin határon túlhaladó szuvasodást jelent.
 • ideget érő szuvasodás: az idegkamrát elérő fertőzéskor nagy fájdalom jelentkezik, az ideg elhal és a baktériumok a csontban terjednek tovább.

A fogak fájdalma a fogbélben és a gyökérhártyában levő idegelemek ingerülete következtében jön létre és elmondható, hogy a fogfájás az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom. Mértéke a gyenge sajgó érzéstől akár az egész arcfélre kiterjedő, szinte elviselhetetlen kínzó fájdalomig terjedhet.  A fogak szuvasodása esetén az ingerek a fogbelet elérve idézhetnek elő fájdalmat, majd a szuvasodás előrehaladtával a fogbél is megbetegszik és később a gyulladás a gyökérhártyáig terjedhet. Az épnek tűnő fog is lehet érzékeny erős hő vagy kémiai (édes ételek) ingerek hatására. Ilyenkor a fogak közötti felszínen alakul ki fogszuvasodás vagy az íny visszahúzódása miatt tapasztalható fognyaki érzékenység. Ezekben az esetekben a fogfelszínek restaurációjával a fájdalom megszűntethető.

Fogászati tömések típusai:

 • esztétikus tömések
  • kompozit (esztétikus)
  • kompomer (esztétikus)
  • üvegionomer (biokompatibilis)
 • inlay-k ( betétek - ha a foghiány egyszerű töméssel már nem helyreállítható)
  • arany
  • kerámia
  • kompozit
  • titán

A kisörlő és nagyörlő fogak rágófelületén mélyedések azaz barázdák találhatók. Gyermekkorban a mélyebb barázdák zárásával megelőzhető a későbbi fogszuvasodás.  Előfordul, hogy az előtört maradó fogak barázdáit nem zárják megfelelő időben (a fogáttörést követő 6 hónapot nem meghaladóan), így a fog - az egyén önhibáján kívül is – elszuvasodik. Ebben az esetben a szuvas részek tömőanyaggal való pótlásával megakadályozható a fogszuvasodás további terjedése.

A fogszuvasodás a leggyakoribb fogbetegség. Kialakulhat a rágófelszínen (előnytelen anatómiával rendelkező barázdák esetén) illetve a fogak egymás felé néző felszínén. A szuvas területet megtisztítása után a fogtöméssel megakadályozható a szuvasodás további terjedése. A tömés készítésénél arra is törekszünk, hogy a továbbiakban könnyen tisztítható legyen az érintett fog és ne alakuljon ki újabb szuvasodás.

Esztétikus tömés készítésénél korszerű anyagok segítségével fémmentes tömőanyagot használunk, kezeljük a fogszuvasodást, a letört vagy megrepedt fogakat, egyéb elváltozásokat.

A gyökérkezelés a fogeltávolítás elkerülését, a fog megtartását szolgálja. Erre akkor kerül sor, ha már a fogszuvasodás (vagy egyéb ártó tényezõ) olyan mértékû, hogy a fogbél visszafordíthatatlanul begyullad vagy elhal. Ennek tipikus tünetei a lüktetõ, elhúzódó fájdalom, ráharapási érzékenység, a fog mellett az ínyen keletkezõ duzzanat, vagy állandóan kiújuló sebecske. A gyökértömést sokszor gyógyszeres kezelés elõzi meg, mellyel biztosítjuk, hogy a fog gyógyult, fájdalommentes állapotában legyen véglegesen ellátva. A kezelést fájdalommentesen, érzéstelenítésben végezzük.