logo
„Legyen a fogam is­ a jövőm része.”
gyerekfogaszat
Gyermek­fogászat
esztetikai
Eszté­ti­kai
fo­gá­szat
Egyénre szabott keze­lés, lát­vá­nyos ered­mény
megtarto
Meg­tar­tó
fo­gá­szat
Kiváló minő­ségű anya­gok, pre­ci­zi­tás
fogpotlas
Fog­pót­lá­s
Időtálló megoldások
fogszabalyozas
Fog­sza­bá­lyo­zás
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt
dentalhigienia
Den­tál-­hi­gi­é­nia
diagnosztika
Diagnosz­ti­ka,
kon­zul­tá­ció
Modern diagnosztikai el­já­rá­sok és esz­kö­zök
szajsebeszetfogbeultetes
Száj­se­bé­szet


Y 1119 Budapest,
Csurgói út 11.,
1-es kapucsengő
CGPS koordináta:
47.453630, 19.036436
X +36-1 204-6766,
+36-20 520-4484
V


b
AKADÁLYMENTES
HELY

Dentál-higiénia


Gyakorlati tanácsokkal segítünk a helyes szájápolás-, a fogkefe és a fogselyem használatának elsajátításában is. A foglepedék hatékony eltávolításának feltétele ugyanis a jó minőségű fogkefe és a helyes fogmosási technika, amely magában foglalja a nyelvmosást is. A nyelv, rendszeres tisztítása javítja az íz érzést és csökkenti a szájszagot is. A fogkefét háromhavonta szükséges kicserélni.

A napi fogmosásra legalább kétszer minimum két percig- és a rendszeres fogselymezésre is szükség van, hogy megőrizhessük fogaink és ínyünk épségét valamint megelőzzük a fogágy betegséget, amely lehetővé teszi, hogy a saját természetes fogainkat egy életen át megőrizhessük.

Félévente, adott esetben negyedévente van szükség az esetleges fogkő eltávolítására. A fogkő a fogakon megtapadt lepedék mineralizációja révén alakul ki, amely az íny alatt és felett helyezkedik el és a legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik. A már kialakult fogkő érdes felszíne még több foglepedék lerakódását segíti elő, ezzel megakadályozva az alapos lepedékeltávolítást. A fogíny- és a fogágy gyulladásainak megelőzése érdekében, de kezelése esetében is fontos a fogkő rendszeres eltávolítása mind a fogíny alatt és felett. Jó hír, hogy a fogorvosi ellenőrzéssel korán felfedezett ínygyulladás már a jó szájhigiéne helyreállításával is gyógyítható.

Elhanyagolt, kezeletlen ínygyulladás az ínytasakok és az ínybetegségek súlyosabb formájához, fogágy betegséghez is vezethetnek, amely a fogágy más tartószöveteit, ezáltal a fogmedercsontot is károsítja. A kezeletlen fogágy betegség több fog elvesztését okozza, mint a fogszuvasodás. A már kialakult fogágy betegség kizárólag fogorvosi kezeléssel és rendkívül gondos szájhigiéne mellett állítható és szüntethető meg.

A terhesség alatt megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának kockázata, ezért ebben az időszakban többször szükséges a fogorvosi ellenőrzés. Az újszülöttek szája csíramentes. A természetes baktériumflóra a környezet hatására alakul ki náluk.

Tudta-e, hogy a csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kaphatják el a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, melyek a jó szájhigiéne esetén csak minimális mennyiségben vannak jelen. A jó szájhigiénével rendelkező felnőttek gyermekeinél ezért kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye. A rossz szájhigiénével rendelkező felnőttek akár cseppfertőzéssel is megfertőzhetik a babát a fogszuvasodást okozó baktériummal, de a cumi vagy az etetőkanál is közvetítheti a fertőzést, ha a rossz szájhigiénével rendelkező felnőtt is a szájába veszi, mielőtt odaadja a kisbabának.